Avl og anbefalingerNedenstående anbefalinger er DKK's etiske anbefalinger, som Dansk Terrier Klub opfordrer alle Irish Glen Of Imaal-opdrættere til at følge.
DKKs etiske anbefalinger for avl. Som opdrætter i Dansk Kennel Klub og DTK er man forpligtiget til at overholde en lang række etiske anbefalinger.
- Det påhviler enhver, der udvælger en hund til opdræt, at vurdere, om avlsdyret fysisk og mentalt er egnet til avl, herunder at tæver ikke indgår i avlen før de er fuldt udviklede.
- Det er opdrætterens ansvar, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.
- En tæve bør maksimalt have 5 kuld i sin levetid – og sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Det er opdrætterens ansvar, at tæven får passende pauser mellem kuldene.
- Det er opdrætterens og hanhundeejerens ansvar, at hunde med arvelige defekter ikke anvendes i avl. Parringer, der har givet hvalpe med alvorlige defekter, må ikke gentages.
- Parring mellem nært beslægtede hunde bør undgås.
- Det er opdrætterens og hanhundeejerens ansvar at sikre, at avl, hvor enkelte hunde antalsmæssigt dominerer avlen inden for en race, undgås.
- Så længe hvalpen er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning.
- Opdrætteren skal give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene og om racens egenskaber og behov.
- Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr .
DTK`s tilføjelser:
- En tæve bør ikke indgå i avlen, før hun er fuldt udviklet.
- Opdrætteren skal gennem sit avlsarbejde medvirke til at bevare og forbedre racens sundhed, temperament og eksteriør.
- Ejere af avlsdyr, både hanhundeejere og tæveejere, har INDEN valg af avlspartner, lige stort ansvar for at de etiske regler er opfyldt - ikke blot hos egen hund, men også hos den potentielle avlspartner.
- Det anbefales at både han og tæve er øjenlyst inden parring og at denne test ikke er over et år på parringstidspunktet.
- Begge avlsdyr bør DNA testes før parring da det bør tilstræbes ikke at lave hvalpe som udvikler PRA.
Herunder kan du læse mere:
DKK`s stambogsføringsregler Klik her Hvalperegistrering hos DKK Klik her Hvalpelisten hos DTK Klik her
|